Thema: Veiligheid

De Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemers (VCA) is een certificeerbare controlelijst waarmee aannemers aan kunnen tonen dat zij deze gebieden onder controle hebben tijdens werkzaamheden op de werkvloer. Daarnaast bevat deze norm aanvullende eisen om het veiligheidsbewustzijn tijdens het werk te verhogen.

VCA-checklist certificeren

De VCA-checklist is op drie manieren te certificeren. Het onderscheid is één ster, twee sterren of de letter ‘p’:

  • VCA**: het twee-sterrencertificaat is met name bedoeld voor hoofdaannemers en bedrijven met meer dan 35 man operationeel personeel
  • VCA*: het één-stercertificaat is geschikt voor bedrijven die niet aan deze criteria voldoen. Zij mogen echter wel opgaan voor de twee sterren.
  • VCA-P: het p-certificaat is met name bedoeld voor bedrijven die werkzaam zijn in de petrochemie. Deze versie kent meer verplichte vragen.

Wat betekent Normec op het gebied van veiligheid?

Normec is geaccrediteerd voor ISO 17021 en verstrekt VCA*, VCA** en VCA-P certificaten met het RvA logo. Het auditorenteam VCA bestaat uit elf auditoren die actief zijn in die sectoren waarin zij (recente) ervaring hebben opgebouwd. Normec’s VCA-auditoren zijn daarnaast gekwalificeerd voor meerdere regelingen, waardoor zij bij klanten combinatie audits kunnen uitvoeren.